Nieuws

Stichting Witgoed informeert en inspireert u graag. Bekijk onderstaande artikelen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die relevant zijn op het gebied van afvalverwerking en de Producentenverantwoordelijkheid.

The Global E-waste Monitor 2020
06.07.2020

We gooien steeds meer elektronisch afval weg

In 2019 werd wereldwijd 53,6 miljoen ton elektronica weggegooid - vergelijkbaar met het gewicht van 350 cruiseschepen. Dat is 21 procent meer dan vijf jaar geleden, en die groei dreigt te verdubbelen, waarschuwen de Verenigde Naties.

29.05.2020

Voortgangsbericht Stichting OPEN

Lees hier over de actuele zaken en ontwikkelingen met betrekking tot de AVV-aanvraag:

• Het AVV-aanvraagproces
  • Intensieve contacten met de ministeries
  • Minister Wiebes: retourpremie voor koel- en vriesapparaten
  • Interview: waarom de producenten de handen ineen hebben geslagen
  • Meest gestelde vragen over Stichting OPEN
12.05.2020

Ministerie IenW verschaft helderheid over retourpremie

Het Ministerie van IenW heeft meer helderheid verschaft over de retourpremie koel- en vrieskasten door de veelgestelde vragen te beantwoorden. Op de website van Stichting OPEN kunt u de pdf downloaden met daarop een overzicht van de antwoorden. Zie de link in dit bericht.

Rijksoverheid
09.04.2020

Kamerbrief Ontwerpbesluit minimumeisen uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Minister Van Veldhoven informeert de Tweede Kamer over het voorgenomen ontwerpbesluit Regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor de invoering van artikel 8 bis van de gewijzigde Kaderrichtlijn afvalstoffen. Zij stuurt het ontwerpbesluit mee met de brief.

Stichting OPEN vraagt AVV aan

Om haar missie te realiseren gaat Stichting OPEN een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aanvragen bij de overheid. Begin maart stuurde Stichting OPEN onder andere een brief aan producenten die niet zijn aangesloten bij collectieve producentenorganisaties om hen te informeren over de ontwikkelingen. Via dit wettelijke instrument is een solide financiering en een faire verdeling van de kosten mogelijk. De AVV zorgt ervoor dat alle producenten meedoen en op gelijke wijze bijdragen aan de financiering van de inzameling en recycling van e-waste. Hier vindt u de inhoud van de brief.

18.12.2019

Producenten van elektrische apparaten slaan de handen ineen

Stichting Witgoed heeft samen met de producentenorganisaties van de andere productcategorieën van elektrische apparaten op 17 december jl. stichting OPEN opgericht. Stichting OPEN gaat zich erop richten namens alle producenten op effectieve en efficiënte wijze de wettelijke inzameldoelstellingen te behalen.

Green Deal logo
16.12.2019

Tien belangrijkste punten uit de Green Deal (WEEE Forum)

Op vrijdag 13 december is met een slotverklaring duidelijk geworden dat de klimaatconferentie in Madrid niet heeft gebracht waar velen op hoopten. Hier vindt u de tien belangrijkste punten uit de Green Deal die relevant zijn voor ons (opgesteld door het WEEE Forum).

Stichting Witgoed recycle coach
19.11.2019

Wecycle start nieuwe online campagne

Vragen over e-waste? De recyclecoach is er voor u!

Wecycle nieuwsbericht stichting witgoed
27.09.2019

Producenten en MRF geven impuls aan inzameling e-waste

De MRF en een aantal producentenorganisaties hebben een stimuleringsregeling afgesproken die moet leiden tot een hogere inzameling.

afvalberg elektrische apparaten stichting witgoed
21.09.2019

De cruciale rol kwaliteit afval ligt bij de ontdoener

De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van producten die bij de afvalverwerkers wordt aangeleverd, ligt in de eerste plaats bij de ontdoener.

inzamelmeubel klein e-waste aldi
05.09.2019

ALDI verduurzaamt met nieuw inzamelmeubel voor klein e-waste

Het nieuwe inzamelmeubel voor klein e-waste helpt ALDI om haar winkels te verduurzamen.

bde wil borg op batterijen
20.08.2019

BDE wil borg op batterijen

De Duitse brancheorganisatie BDE wil een verplichte borg op lithiumbatterijen.

algemeen overleg circulaire economie
20.08.2019

Algemeen overleg Circulaire Economie uitgesteld

Vanwege de 'geringe agenda' is het algemeen overleg Circulaire Economie verplaatst.

wecycle stichting witgoed
26.07.2019

Nationale Recycle Week

De inzamelweek start op maandag 14 oktober 2019.

afvalberg elektrische apparaten stichting witgoed
25.07.2019

Bewustzijn vergroten over afvalberg elektrische apparaten

Op 14 oktober 2019 gaat het initiatief van producenten, retailers en gemeenten 'Nationale Recycle Week' van start, maar waarom?

mrf-deal stichting witgoed
28.06.2019

Stichting Witgoed sluit MRF-deal

MRF-deal speelt een belangrijke bij het behalen van het doel om minimaal 65% van alle e-waste in te zamelen.

stichting witgoed deelnemersbijeenkomst
27.06.2019

Deelnemersbijeenkomst

Woensdag 26 juni 2019 organiseerde Stichting Witgoed een deelnemersbijeenkomst in hotel van der Valk Vianen.

francis das stichting witgoed retour magazine
10.05.2019

Interview met bestuurslid Francis Das

In de zomereditie van Retour magazine geeft bestuurslid Francis Das een interview.